Miód to jeden z „cudów natury”, a przy tym najstarszy przysmak w historii ludzkości – podkradamy go pszczołom od 15 tysięcy lat! Działa jak naturalny eliksir młodości: wspomaga serce, niszczy bakterie, podnosi odporność. Rozmaite miody wykorzystujemy w medycynie i kosmetyce, ale przede wszystkim – w kuchni. Zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne ciasta z miodem i inne miodowe przysmaki: staropolskie kutie, pierniki i pierniczki, miodowniki, orzechowce, muffiny oraz miodowe polewy i kremy. A smakoszy zachęcamy do eksperymentów z różnymi rodzajami miodu – gryczanym, jodłowym, wrzosowym, lipowym czy akacjowym, które nadadzą naszym deserom szczególnego smaku i aromatu.
Miód jest doskonałym składnikiem słodzącym. Ciasta z miodem zwykle są bardzo słodkie, ale jednocześnie słodycz ta niesie ze sobą wspaniałe smaki i aromaty. Miód można dodawać bezpośrednio do ciasta, tworzyć z niego polewę lub słodzić nim kremy i masy, którymi przekładamy wypieki. To bardzo popularny składnik pierników, mazurków czy ciastek korzennych, ale przyda się także przy zwykłej maślanej babce. Wśród przepisów na ciasta z miodem znajdziemy też bardziej zaawansowane wypieki, w których miód odgrywa niebagatelną rolę – mowa tu między innymi o placku orzechowym, czekoladowej marlence, serniku na miodowym biszkopcie z brzoskwiniami, orzechowcu, miodowniku z masą budyniową czy szarlotce z polewą miodowo-migdałową. Warto sięgnąć po te ciasta z miodem, a także przejrzeć inne przepisy, by zainspirować się i – kto wie – może dodać ten wspaniały składnik także do innych ciast. Miód stanowi wspaniałą – i zdrowszą – alternatywę dla cukru, warto więc wybierać ciasta z miodem.