Mleko w proszku jest produktem powszechnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Znajdziecie je często na przykład w jogurtach, stanowi także częsty składnik słodyczy i deserów – batonów, lodów czy ciasteczek. W domowych wypiekach także można je wykorzystać, przygotowując ciasta z mlekiem w proszku.
Mleko w proszku powstaje ze zwykłego mleka poddanego procesom odparowywania i proszkowania. Efektem jest proszek, który ma smak zbliżony do mleka, jednak zupełnie inną konsystencję – bo zamiast płynu mamy proszek. Ma to istotne znaczenie przy wypieku ciast, ponieważ zmienia konsystencję mieszanki: choć dodajemy mleko, nie zwiększamy udziału płynów. Poza tym w przypadku ciast mleko w proszku można wykorzystać także przy polewach, kremach czy słodkich masach wykładanych na wypieki.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z mlekiem w proszku, masz wiele różnych możliwości do wyboru. Możesz dodać je do masy serowej, przygotowując smakowity sernik. Możesz też wypróbować nasze przepisy na ciasto z nadzieniem dyniowym, ciasto ze śliwkami czy szarlotkę pod różową pierzynką albo świąteczny mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. A może zamiast ciasta z mlekiem w proszku wykorzystasz ten składnik do innych słodkości i wypróbujesz na przykład blok czekoladowy albo wafle przekładane mleczną i kakaową masą? Jak widzisz, smacznych zastosowań jest bardzo wiele, a przepisy na ciasta z mlekiem w proszku i inne słodkości na jego bazie czekają na odkrycie!