Orzechy włoskie szybko zaspokajają głód. Dzieje się tak za sprawą błonnika oraz dużej zawartości tłuszczy. W związku z tym orzechy są dość kaloryczną przekąską, ale bardzo zdrową. Orzechy włoskie zawierają również kwas foliowy i wiele witamin, a zawarte w nich kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywając te bakalie, wzmocnimy także nasze włosy, paznokcie i poprawimy wygląd skóry.
Orzechy włoskie wspomagają naszą dietę, ale także świetnie smakują. To jedna z tych zdrowych przekąsek, którą wszyscy znają. Dodajemy je nie tylko do klasycznych deserów z orzechami włoskimi, ale także do tortów, pralinek, ciasteczek. Orzechy świetnie sprawdzą się też jako zdrowsza wersja kruszonki do ciasta. Jeśli zostaną drobno zmielone, to można je dodać również do mąki.
O smaku deseru decydują dodatki. Ciesz się znakomitym smakiem słodkości, dodając miód, orzechy, budyń lub karmel. Popularny orzechowiec lub snickers na zimno opierają się na dodatkach masła orzechowego i bakaliach. Podobnie to wygląda w przypadku ciasta marchewkowego czy szarlotki.
To, do jakiego deseru wykorzystamy orzechy włoskie, zależy tylko od wyobraźni i umiejętności kulinarnych. Świetnym pomysłem na ekspresową przekąskę są np. ciasteczka owsiane z orzechami. Będą idealne na śniadanie lub jako przekąska do kawy.
Ciasta z orzechami włoskimi, kojarzą nam się również ze świętami, bo zmielone orzechy włoskie to często spotykany składnik świątecznych ciasteczek oraz keksów. Połówki orzechów to przyjemny dla oka element dekoracyjny naszych ciast i deserów. Dodanie do wypieków orzechów włoskich sprawia, że desery stają się bardziej wyraziste w smaku, nieco cięższe i mniej wilgotne.
Bazy biszkoptowe z orzechami świetnie zestawią się z kremowymi, miodowymi lub budyniowymi masami. Do keksów z orzechami włoskimi warto zaś dodać ulubione suszone owoce. Więcej propozycji na ciasta z orzechami znajdziesz w naszych przepisach.