Owoce są ważnym składnikiem wielu ciast, nadając im lekkości, charakteru i sprawiając, że nie staną się zbyt suche po upieczeniu. Dodanie garści wydrylowanych wiśni lub pokrojonych w kostkę jabłek zamienia klasyczne amerykańskie brownie w niezwykle aromatyczny i złożony pod względem smaku wypiek. Są też takie ciasta, które bez owoców wręcz nie miałyby racji bytu. No bo jak smakowałaby szarlotka bez jabłek albo proste banoffee bez bananów?
Do najprostszych i sprawdzonych wypieków z owocami należą drożdżowce. Już nasze babcie przygotowywały na niedzielne popołudnie takie pyszności jak ciasto drożdżowe z truskawkami czy rabarbarem, pokryte grubą warstwą chrupiącej kruszonki. Wyjątkowy aromat pieczonego ciasta z owocami unosił się w kuchni jeszcze przez wiele godzin po tym, jak placek zdążył zniknąć z talerzy.
Wypiekami typowo owocowymi są wszelkiego rodzaju tarty – niewysokie, na chrupiącym cieście i nieraz z ozdobnym rantem. Tarta kremowa z brzoskwiniami kusi subtelnym zapachem letnich owoców i świeżo upieczonego kruchego ciasta. Wypiek ma tę zaletę, że może pojawiać się w naszej kuchni nie tylko podczas sezonu na brzoskwinie, ponieważ można do niego wykorzystać także owoce konserwowe. Z kolei dla miłośników jesiennych owoców pyszna tarta z kremem waniliowym, orzechowo-owsianą kruszonką i śliwkami będzie prawdziwym hitem. Osoby zakochane w cytrusowych smakach koniecznie powinny wypróbować tartę cytrynową z bezą, w której puszysta beza, krem z mocno cytrynowym akcentem oraz chrupiący spód tworzą deser doskonały.
Jest wiele przepisów na pyszne ciasta, do których dodawane są surowe owoce dopiero po upieczeniu. Wypieki te wyróżniają się wśród innych lekkością i orzeźwiającym smakiem, dlatego też najczęściej są przygotowywane jako deser w upalne dni. Świetnym przykładem takiego ciasta jest wyśmienity torcik z masą budyniową i truskawkami, w którym słodki smak dojrzałych owoców podkreślony jest delikatnym kremem. Całość spajają chrupkie biszkopty i dekoracja z mnóstwa świeżych truskawek pokrojonych na ćwiartki.
W letnie popołudnia warto przygotować takie ciasta owocowe jak tarta z karmelizowanymi gruszkami, rolada z galaretką i truskawkami czy delikatny torcik morelowy. Każdy z tych wypieków zaskakuje wyśmienitym aromatem oraz dużą ilością świeżych owoców sprawiających, że niesamowity smak deseru na długo pozostanie w naszej pamięci.