Wielu osobom jego smak kojarzy się z dzieciństwem. Spożywany u babci drożdżowy placek z rabarbarem był dawniej popularnym deserem. Nic dziwnego, że rodzice i dziadkowie podawali dzieciom potrawy z tym składnikiem. Roślina ta jest bowiem bogata w witaminy i składniki mineralne. Kwasowość była w nim równoważona przez słodycz samego ciasta z dodatkiem cukru waniliowego.
Warto pamiętać, że rabarbar pasuje także do innych deserów. Zatopiony w galaretce stanowi pyszne zwieńczenie sernika bez pieczenia. Sprawdzi się on również jako składnik wyśmienitych muffinek albo przepysznego tortu bezowego. Świetnie komponuje się zarówno z ciastem kruchym, jak i francuskim czy właśnie drożdżowym. A może dołożysz go do budyniowca? Ciasta z rabarbarem to idealny deser dla całej rodziny – w sam raz na wiosnę.
Wiele osób ceni sobie oryginalny smak dżemu lub konfitury z rabarbaru. Takie przetwory można podawać do chleba, ale też gofrów, naleśników czy słodkich babeczek. Kompot rabarbarowy to również uwielbiany napój, podawany do obiadu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by połączyć go z jogurtem naturalnym i owocami, przygotowując tym samym zdrowy i pożywny deser z rabarbarem. Świetnie komponują się z nim truskawki oraz serek mascarpone. A że sezon truskawkowo-rabarbarowy przypada akurat w czerwcu... To jest to dobry czas na letnie przekąski bazujące na produktach sezonowych. Mamy nadzieję, że dzięki tym podpowiedziom wiesz już, z czym najlepiej połączyć rabarbar. Przejrzyj koniecznie nasze przepisy i przyrządź coś pysznego na deser!