Truskawka to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce. Sezon na nie rozpoczyna się z początkiem maja i trwa nawet do końca lipca. W tym czasie te słodkie, czerwone owoce cieszą się zainteresowaniem smakoszy w każdym wieku. Najmłodsi podjadają truskawki prosto z krzaczka, a dorośli wyczarowują z nich ciasta, lody, dżemy i wiele innych smakołyków. Desery z truskawkami zasmakują każdemu!
Dania z truskawkami sprawdzają się nie tylko jako słodkie desery. Zastanawiasz się, do czego dodać truskawki? Zacznij od przygotowania smoothie na mleczku kokosowym. To idealny i zdrowy pomysł na drugie śniadanie, który możesz zabrać ze sobą w drogę. Twoje dzieci ucieszą się, gdy przygotujesz im puszyste racuszki lub naleśniki z truskawkowym nadzieniem. Na pewno będą zajadać się nimi od śniadania aż po kolację.
W sezonie letnim truskawki najczęściej lądują w cieście. Miłośnicy klasyki przygotowują tradycyjne wypieki drożdżowe z truskawkami. Lubisz eksperymentować w kuchni? Zainspiruj się przepisem na ciasto ze szpinakowym spodem i truskawkową galaretką. Możesz też postawić na pomysły bez pieczenia i przygotować sernik na zimno z biszkoptami lub rozpływający się w ustach śmietanowiec z truskawkami.
Chcesz zaskoczyć swoich gości i podać im alternatywę dla klasycznych wypieków? Przygotuj jagielnik, czyli ciasto z kaszy jaglanej, które sprawdzi się idealnie jako fit deser z truskawkami dla osób, które nie jedzą popularnych słodyczy. Jeżeli planujesz randkę, możesz zamknąć truskawki w pucharkach jako składnik mini serniczków na zimno bądź udekorować nimi znany na całym świecie deser panna cotta. Nie przepadasz za klasyką? Postaw na intrygujące nazwą ‘truskawkowe sadzonki’ z imitującymi ziemię pokruszonymi ciasteczkami brownie i zniewalającym musem czekoladowym.