Już stosunkowo niewielka porcja wiórków kokosowych sprawia, że wzbogacone nimi ciasto nabiera charakterystycznego smaku, słodyczy i aromatu. Ciasta z wiórkami kokosowymi uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. A dodać je można do wielu tradycyjnych ciast, takich jak makowce czy serniki. Znajdziecie też dużo przepisów na ciasta z wiórkami kokosowymi, które zawierają ich dużo więcej, i to właśnie kokosowy smak dominuje w tych wypiekach. Dobrze jest mieć w swojej domowej spiżarni opakowanie wiórków kokosowych, by sięgać po nie za każdym razem, kiedy przyjdzie nam ochota na kokosowe ciasto (lub ciasteczka!). Warto też pamiętać, że składnik ten po otwarciu wietrzeje, więc najlepiej przesypać wiórki z napoczętego opakowania do szczelnie zakręcanego słoika i przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu.
Ciasta z wiórkami kokosowymi mogą być bardzo różne. Czasem wystarczy ozdobić nimi wierzch ciasta, by uzyskać ładny efekt wizualny, a przy okazji dodać kokosową nutę do wypieku. Ten sposób sprawdzi się przede wszystkim w przypadku ciast, które są oblane czekoladową lub kakaową polewą. Natomiast bardziej intensywne w smaku ciasta z wiórkami kokosowymi uzyskamy, jeśli dodamy kokos do samej masy ciasta. W ten sposób możemy wzbogacać szczególnie biszkopty, ale inne rodzaje ciast także nadają się do takiego wzbogacenia. Wreszcie trzeci sposób na ciasta z wiórkami kokosowymi to dodanie ich do kremu, którym ciasta przekładamy już po upieczeniu. Ponownie idealne będą do tego biszkopty, jednak kokosowy krem możemy zastosować także w pozostałych rodzajach ciasta.
Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z wiórkami kokosowymi, wśród których znajdziesz między innymi kokosowe serniki, szarlotki z dodatkiem kokosowych wiórek, czekoladowe placki, kruche ciasteczka kokosowe, biszkopty przekładane kokosowym kremem czy kokosową fantazję w stylu rafaello.