Dojrzałe soczyste wiśnie, takie zerwane prosto z drzewa, wyróżniają się niezwykłym aromatem i słodko-kwaśnym smakiem. Są po prostu idealne do przygotowania pysznego deseru na ciepłe popołudnie. Mając zaledwie pół kilograma świeżych owoców, można przygotować wykwintne ciasto wiśniowe – zarówno chrupkie, jak i bardzo soczyste. Półkruche ciasto wypełnione jest niesamowitą masą wiśniową z dodatkiem budyniu zrobionego na wodzie, który po zgęstnięciu z łatwością potrafi okiełznać niesforne owoce. Cały wypiek pokrywa się zgrabną krateczką z części ciasta, która nawet po upieczeniu pozostaje doskonale chrupiąca. Po przekrojeniu z wnętrza deseru powoli wypływa wyśmienita przezroczysta masa z wydrylowanymi wisienkami, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Biszkopt z wiśniami i galaretką to nasza kolejna propozycja na klasyczny deser, który wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie. Delikatny smak biszkoptu przełamany został grubą warstwą galaretki z całymi, świeżymi wiśniami, oczywiście bez pestek. Amatorzy kolorowych wypieków pokochają ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami, zapiekane z puszystą masą serowo-waniliową. Można je przygotować na codzienny deser dla najbliższych lub na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta. Delikatne i cudownie wilgotne ciasto ze świeżymi wiśniami warto podawać z dodatkiem sosu czekoladowego lub waniliowego. Mając całe owoce, w niespełna godzinę przygotujemy pyszne muffinki czekoladowe z wiśniami, które pokochają dorośli i dzieci. Wystarczy tylko wymieszać składniki na ciasto, rozlać do papilotek, włożyć do piekarnika, a już po chwili wszyscy domownicy poczują słodki aromat babeczek, roznoszący się po całym domu.
Najsmaczniejsze wiśnie to te właśnie zebrane z drzewa – błyszczące, soczyste, jędrne i aromatyczne. Jednak gdy skończy się sezon na zbiory, do wypieków z powodzeniem można wykorzystać przetwory, np. konfitury czy dżemy. Przygotowane na zimę wiśnie w zalewie są idealnym dodatkiem puszystej rolady składającej się z biszkoptowego ciasta oraz masy śmietanowo owocowej przełamanej soczystą galaretką. Na bazie wiśni ze słoika powstaje także cyganka – ciasto, które mieści w sobie wszystko to, co powinien mieć każdy fantazyjny deser: puszyste ciasto kakaowe, delikatny maślany krem z kawałkami galaretek i owoców oraz gładką ciemną polewę, pokrywającą wierzch wypieku. Po prostu pychota!