Ciasta ze śmietaną mogą mieć rozmaite odsłony. Może być to ciasto, do którego masy dodaje się śmietanę, by nadać jej odpowiednią konsystencję. Poza tym śmietana może być użyta w formie wypełnienia, jak dzieje się często w przypadku tart. Wreszcie mamy też grupę ciast, które można podawać z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto ze śmietaną niejedno ma więc imię, a tylko od ciebie zależy, po które sięgniesz. Sprawdź nasze przepisy na ciasta ze śmietaną i zainspiruj się, przygotowując pyszne wypieki.
Śmietanowiec to ciasto ze śmietaną i dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Jest delikatne w smaku i puszyste lub kremowe. Delikatna masa śmietanowca rozpływa się w ustach. Ciasta ze śmietaną smakują bardzo dobrze z dodatkiem owoców – truskawek, śliwek, mandarynek lub innych. Często mają słodką kruszonkę na wierzchu, przyozdobioną serkiem mascarpone.
Tarty to kruche ciasta, zwykle o okrągłym kształcie, których środek wypełnia się nadzieniem. Mogą być serwowane ze słonymi składnikami, jednak świetnie sprawdzają się na słodko w roli deseru. Tarty na słodko najczęściej nadziewa się owocami (truskawkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami i innymi), a te zalewa płynną masą. Do przygotowania słodkiej masy często używa się właśnie słodkiej śmietany. Takie ciasto ze śmietaną to prawdziwy cukierniczy hit, który można szybko przygotować, ale znika jeszcze szybciej!
Bita śmietana pasuje do wielu ciast. W ten sposób można podawać na przykład szarlotkę. Dobrze jest jednak ją ostudzić przed dodaniem bitej śmietany. Co prawda szarlotki czasem serwuje się jeszcze ciepłe, jednak na ciepłym cieście śmietana szybko się rozpuści. Bita śmietana to także popularny dodatek do biszkoptów z owocami i galaretką, doskonale dopełnia smak tych słodkich wypieków.