Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, ciasteczka będą świetnym rozwiązaniem. Musisz tylko wybrać odpowiedni przepis, a to może być najtrudniejszą częścią stojącego przed tobą zadania. Dlaczego? Ponieważ rodzajów ciasteczek jest bardzo dużo, podobnie jak przepisów na nie. Można je robić z wielu różnych składników, uzyskując rozmaite efekty i odmienne konsystencje – kruche, miękkie, puszyste, twarde, do wyboru. A to jeszcze nie wszystko, bo każde z ciasteczek wzbogacić można o różne dodatki: czekoladę, orzechy, dżemy, wszelkiego rodzaju kremy, galaretki i tak dalej. Sprawdź nasze przepisy, dokonaj trudnego wyboru i ciesz się z zawsze wspaniałych efektów.
Przygotowanie najprostszych ciasteczek zajmuje tylko chwilę. Wystarczy połączyć mąkę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Potem już tylko trzeba rozwałkować ciasto i wyciąć pożądany kształt. Możesz to zrobić za pomocą specjalnych foremek, które tradycyjnie mają kształt gwiazdek, księżyców, serduszek, ale zdarzają się też bardziej fantazyjne figury. Jeśli nie dysponujesz akurat takimi foremkami, proste kółka możesz wycisnąć, wykorzystując odwrócone do góry dnem szklanki. Na koniec pozostaje tylko wstawić tak przygotowane wypieki do rozgrzanego piekarnika, by po paru chwilach cieszyć się ich smakiem.
Warto jednak wypróbować także bardziej skomplikowane przepisy. Miłośnikom oryginalnych smaków powinny przypaść do gustu ciastka z marchewki, ciasto z kaszą manną, ciastka cytrynowe czy piernikowa choinka, będąca zarazem jadalną ozdobą wigilijnego stołu. W okresie bożonarodzeniowym popularne jest także pieczenie pierniczków, których dekorowanie w niektórych domach stanowi element świątecznej tradycji.
Zaletą każdego rodzaju ciastek jest to, że łatwo przygotować od razu większą ich porcję. Większość ciasteczek można długo przechowywać, a niektóre z nich stają się nawet lepsze po kilku dniach!