Bladopomarańczowe ziarenka ciecierzycy (cieciorki) wyglądem i smakiem przypominają delikatne, słodkawe orzeszki. Kryją w sobie bogactwo witamin i składników mineralnych, a także aż 25% białka, dlatego z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso. Ciecierzyca ceniona jest w kuchniach Bliskiego Wschodu, gdzie wyrabia się z niej popularną pastę hummus oraz dodaje do rozmaitych potraw z warzyw. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy z ciecierzycą – znajdziecie wśród nich egzotyczne zupy, wegetariańskie kotleciki i kolorowe sałatki oraz coś do pochrupania: smakowite cieciorkowe przekąski z ziołami i przyprawami.
164 kcal/100g (gotowana w wodzie bez soli)
W porcji ugotowanej ciecierzycy (100 g) jest prawie 9 mg białka. Ciecierzyca zawiera również sporą dawkę potasu (291 mg/ 100 g), który obniża ciśnienie krwi. Jedna porcja to też blisko 8 g błonnika, który zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca aż o 40% - przy jego codziennym spożywaniu. Nie zawiera glutenu - bezglutenowcy mogą z nią przyrządzić nie tylko chleb i bułki, ale również humus, czyli pastę do chleba. Liście ciecierzycy można stosować jako okłady na stany zapalne oraz zwichnięcia. Z kolei napar z liści ciecierzycy pomoże przy dolegliwościach trawiennych. Picie naparu jest także wskazane przy częstych bólach głowy, zapaleniach gardła i uporczywym kaszlu
Ciecierzyca jest bardzo popularnym warzywem w kuchni Morza Śródziemnego – uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. W tejże kuchni ciecierzycę uciera się z oliwą, uzyskując pastę na kanapki.