Duszona cielęcina jest niezwykle miękka, delikatna i łagodna w smaku. Ze względu na lekkostrawność z powodzeniem mogą ją spożywać małe dzieci i osoby ze schorzeniami układu pokarmowego. Jeśli mamy dostęp do tego wyjątkowego mięsa, warto przygotować cielęcinę duszoną z kawałkami jabłek i suszonym majerankiem. Pyszne kotleciki zaskoczą domowników nie tylko niecodziennym zestawieniem ze słodkimi owocami, lecz także wyjątkowym smakiem. Podczas duszenia powstaje gęsty aromatyczny sos, dlatego danie świetnie się łączy z purée ziemniaczanym oraz lekko kwaskowatą surówką.
Cienkie plastry mięsa cielęcego doskonale nadają się do przygotowania wykwintnych zrazów, wypełnionych kawałkami pieczarek, usmażonych z cebulką. Jest to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy zrazy zostaną podane z kaszą gryczaną lub jęczmienną, polaną pysznym gęstym sosem pieczeniowym. Zrazy cielęce doskonale smakują również z innym farszem. Z tym delikatnym mięsem świetnie komponują się suszone owoce (śliwki, jabłka, morele), papryka, kiszone ogórki, a nawet plasterki sera korycińskiego.
Pysznym daniem, które pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy, są niewielkie roladki z cielęciny oraz cienko pokrojonego wędzonego boczku. Po krótkim obsmażeniu, a następnie duszeniu w bulionie roladki stają się chrupkie i jednocześnie miękkie w środku. Plastry boczku, otulające delikatne cielęce mięso, nadają potrawie apetycznego aromatu wędzonki, a różne dodatki – jak cebula, sok z cytryny czy pieprz – podkreślają smak całej potrawy. Roladki podane z ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami szybko staną się jedną z ulubionych potraw.
Mielona cielęcina to idealny składnik lekkich, dietetycznych pulpetów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku, warto je po krótkim smażeniu poddusić w dobrze doprawionym bulionie. Niewielkie mięsne kuleczki doskonale smakują z gęstym sosem pomidorowym i szczyptą ostrej papryki lub świeżymi ziołami (bazylia, tymianek). Warto również wypróbować przepisy na pulpety w aromatycznym sosie koperkowym, gęstym śmietanowym lub pikantnym – na bazie tartego chrzanu.