Cukinia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że znajduje szerokie zastosowanie podczas kulinarnych szaleństw. Lubimy dodawać ją do sałatek, zapiekanek makaronowych, podawać jako dodatek do dań głównych. Cukinia świetnie nadaje się również na grilla. Jednym z obliczy grillowanej cukinii jest wykorzystanie jej do warzywnych szaszłyków lub zawijasów z serowym nadzieniem. Cukinia z grilla dobrze smakuje też solo bądź podawana z dipem czy sosem czosnkowym. Jakie jeszcze dania można stworzyć z cukinią?
Grillowana cukinia świetnie smakuje z różnorodnymi kaszami, np. jęczmienną, kuskus czy pęczak. To doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Bakłażan, paprykę i cukinię z grilla można również podawać w formie przystawek, a także z mięsem, np. grillowaną karkówką lub filetem kurczaka. Inną propozycją jest pita z farszem z grillowanej cukinii i szynki. Do środka można jeszcze dodać ser feta lub grillowany ser halloumi. Dobrym pomysłem na grillowaną cukinię będą pakieciki z kurczakiem – warto dodać do nich jeszcze grillowane szparagi, paprykę i pomidorki koktajlowe.
Cienkie plastry cukinii należy grillować ze skórką. Plasterki można zanurzyć w marynacie z oliwy z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i oregano, dzięki czemu cukinia nabierze więcej smaku. Dla miłośników pikantnych dań poleca się dodać do marynaty słodką paprykę i chili. Do cukinii pasują jeszcze ostra papryka i tymianek. Można dowolnie eksperymentować z przyprawami, aby odkrywać nowe, znakomite smaki.