Cykoria, będąca rodzajem sałaty, na naszych stołach gości głównie wiosną. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie przyrządzali z cykorii wino, syropy, toniki oczyszczające organizm i wspomagające trawienie. Warto więc przyjrzeć się cykorii nieco bliżej.
Cykoria ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jej liście są kruche i mają kształt „łódeczek”. Dzięki temu można je wykorzystywać jako dekorację dania lub nadziewać je dowolnym farszem. Warto również wiedzieć, że mocząc liście cykorii w zimnej wodzie pozbędziemy się z nich goryczy.
Cykoria to doskonałe warzywo na sałatki i surówki – sprawdź przepisy na surówkę z cykorii w majonezie, sałatkę z cykorią i wątróbką czy sałatkę z cykorii i orzechów włoskich. Warzywo to wykorzystywane jest także w daniach głównych, np. w quiche z karmelizowaną cykorią i kurkami na wschodnią nutę.
23 kcal/100 g
O smaku cykorii dają znać jej listki – im bielsza cykoria, tym lepsza, ponieważ zielone listki są oznaką gorzkiego smaku warzywa. To przede wszystkim źródło beta-karotenu czyli prowitaminy A i kwasu foliowego. Cykoria dostarczy nam także witaminy C.
Ze sproszkowanego korzenia cykorii powstaje kawa bezkofeinowa, która dostarcza organizmowi np. błonnika.