Przepisy z cynamonem mogą być bardzo ciekawe, ponieważ cynamon to nie tylko słodkie wypieki, ale również niezliczona gama dań głównych, do których można dodać tę ciekawą przyprawę. Sprawdź, co można wyczarować z dodatkiem cynamonu!
Mimo tego, że cynamon kojarzony jest z klimatem świąt Bożego Narodzenia i słodkim aromatem, to warto poszukiwać nowych doznań smakowych z nim związanych! Przyprawa ta potrafi nierzadko zdziałać cuda, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu. Poza swoimi rozgrzewającymi właściwościami posiada ona wiele innych zalet. To jedna z najstarszych przypraw kuchennych, której charakterystyczny piękny, słodkawo-korzenny aromat jest niemożliwy do pomylenia z niczym innym. Przyprawę tę znano już w czasach antycznych i wysoko ceniono. Do Europy przyprawa dotarła dzięki arabskim kupcom i stała się bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań.
Być może brzmi to dość abstrakcyjnie, to jednak dobrze przygotowane wytrawne danie z cynamonem może być prawdziwym niebem w gębie. Wystarczy umiejętnie wykorzystać tę ciekawą przyprawę, a będziesz mógł pożegnać się z nudą i rutyną w kuchni. Cynamon świetnie można wykorzystać do potraw z warzywami w roli głównej. Nuta tej przyprawy doskonale urozmaici sałatkę na ciepło z pomidorów czy też cukinii, a nawet gulasz, zarówno mięsny, jak i na bazie wędzonego tofu. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do korzennych mieszanek piernikowych, pieczonego schabu i kaczki z jabłkami oraz rozmaitych ciast na bazie marchewki.
Desery z cynamonem to popularna propozycja, kojarzona przede wszystkim z zapachem szarlotki. Przyprawa ta pasuje jednak do wielu innych pyszności z dodatkiem jabłek i śliwek. Można również poeksperymentować i wypróbować kakaowych babeczek z korzennymi przyprawami czy też orzechowych pierniczków z dodatkiem cynamonu. Możliwości jest wiele!