Jej zapach kojarzy nam się zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale z dodatkiem czarnuszki (czarnego kminu) możemy przyrządzić nie tylko domowe chleby, bułki, rogale i kołacze. Jej maleńkie, czarne ziarenka o korzennym zapachu i gorzkawym smaku, przypominającym nieco paloną kawę, warto dodawać do jak największej ilości potraw. Z czarnuszką pysznie smakują zwłaszcza jajka – w postaci śniadaniowych past lub fantazyjnej jajecznicy, ale można doprawiać nią także twarożki z dodatkiem warzyw, smażone sery, kompozycje z fetą, sałatki czy rozmaite dipy. Mielona czarnuszka świetnie sprawdza się w kuchni jako zamiennik czarnego pieprzu – jest równie pikantna, a nie podrażnia żołądka.
Regularnie spożywana czarnuszka, dzięki substancjom aktywnym, może wpływać pozytywnie na układ odpornościowy i pomagać oczyścić organizm z toksyn. Może także działać moczopędnie i rozkurczowo. Czarnuszka zawiera flawonoidy. Olej z czarnuszki jest polecany osobom ze zmianami skórnymi (np. trądzikiem). Przypisuje się jej także działanie antydepresyjne i uspokajające. Czarnuszka zmniejsza też stres oksydacyjny.
Czarnuszka może być stosowana zewnętrznie i wewnętrznie: jako przyprawa w kuchni, w postaci naparu, oleju czy nalewki.