Doprawiamy nim sosy, dipy, zupy, mięsa i sałatki – aromatyczny czosnek to niezastąpiona przyprawa w naszej kuchni. Czosnek pogłębia i uwydatnia smak innych składników, nadając daniom charakterystyczny smak i zapach.
149 kcal/100 g
Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem dzięki zawartości związków siarkowych i olejków eterycznych, które pomagają zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Ponadto czosnek zawiera związki flawonoidowe, witaminy z grupy B, potas, miedź i mangan. Posiada także właściwości przeciwzakrzepowe, przyczynia się do zmniejszania zmian miażdżycowych, a regularnie jedzony może zwiększać elastyczność ścian krwionośnych (co z kolei usprawnia przepływ krwi) i pomagać obniżyć ciśnienie. Działa pobudzająco na wydzielanie żółci. Dzięki silnym przeciwutleniaczom pomaga zwalczać wolne rodniki.
Liofilizowany czosnek powstaje w wyniku suszenia zamrożonego czosnku. Jest pakowany próżniowo, aby jak najdłużej zachowywał smak i aromat.