Sportowcom, przeziębionym, dzieciom oraz wszystkim łasuchom polecamy słodkie, suszone daktyle! Mają większą wartość energetyczną niż mięso czy chleb, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a przy tym obecne w nich naturalne salicylany i antyoksydanty działają przeciwzapalnie i zwiększają odporność. Dzięki temu stanowią wartościową przekąskę, a także składnik wielu pysznych dań: babek, keksów, tart, ciasteczek, domowych batoników, kruchych placków oraz rozmaitych szybkich deserów z dodatkiem lodów, świeżych owoców, orzechów lub innych bakalii. Wśród przepisów na potrawy z daktylami znajdziecie również tradycyjne świąteczne mazurki i kutię, pożywną śniadaniową owsiankę, a także wiele fantazyjnych sałatek i surówek - z owocami, warzywami, serem pleśniowym czy kurczakiem.
277 - 282 kcal/100 g
Daktyle to źródło potasu, magnezu i miedzi, a także niacyny. Suszone daktyle zawierają ponad 8 g błonnika na 100g, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit.
Uważaj podczas kupowania suszonych daktyli – warto przyjrzeć się, czy w ich składzie nie ma substancji konserwujących (np. benzoesanu sodu, sorbinianu potasu). Daktyle ekologiczne nie zawierają tych substancji.