Smukła cukinia jest odmianą wielkiej dyni i przybyła do nas ze słonecznych Włoch. Jest łagodna w smaku, dzięki czemu znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni. Cukinia to warzywo wprost idealne do smażenia, duszenia, pieczenia a także gotowania na parze. Jadalną częścią rośliny jest nie tylko owoc, zwany fachowa jagodą, ale także rozkwitające pąki. Faszerowane kwiaty cukinii, nadziewane twarożkiem z bazylią i pokryte chrupiącą panierką to niesamowite danie, prezentujące się na talerzu wyjątkowo efektownie.
Wydrążona cukinia z jędrną skórką jest świetnym materiałem na nadziewanie dowolnym farszem. Takie dania jak zapiekanki z cukinii i bakłażana lub cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta są bardzo łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne. A wspaniały efekt i smak – murowane. Młode cukinie są także ważnym elementem zapiekanek warzywnych i mięsnych, mogą także wchodzić w skład znakomitego lasagne po bolońsku. Do tego typu potraw należy także niesamowita tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem o doskonałym, warzywnym smaku i, dzięki cieniutko pokrojonym oraz naprzemiennie ułożonym warzywom, wyjątkowo atrakcyjnym wyglądzie.
Z cukinii przygotujemy także delikatne placuszki z sosem czosnkowym, a także niezwykle aromatyczne zupy. Wyborny krem z cukinii na bazie bulionu warzywnego możemy podać z chipsami z boczku, prażonymi ziarnami dyni oraz grzankami z serem, tworząc smaczne i sycące danie. Kawałki cukinii są też ważnym składnikiem włoskiej zupy minestrone, pełnej słodkich pomidorów koktajlowych, warzyw i świeżych, aromatycznych ziół. Wypróbuj przepisy na dobre zupy z cukinii.
Roladki z cukinii z szynką oraz faszerowane roladki to świetne propozycje na pyszne przystawki z kabaczkiem w roli głównej. Sparzone we wrzątku lub krótko grillowane plastry cukinii stają się miękkie, przez co łatwo można nimi owinąć farsz, wędlinę lub inne warzywa. Z dodatkiem podsmażonej czerwonej papryki oraz cukinii można przygotować kokardki z kurczakiem – danie, które można wziąć ze sobą do pracy i spożyć jako sycący lunch. Kolejną kolorową, smaczną sałatką jest penne z cukinią i dodatkami, np. miniaturowymi marchewkami baby, cebulkami, suszonymi pomidorami, serem feta oraz świeżą, chrupiącą rukolą.