Smaczne, delikatne mięso indyków przez długie wieki było w Polsce uważane za rarytas i podawano je wyłącznie na stołach magnatów i bogaczy. Potrawy z indykiem to cały wachlarz technik i smaków, bo indyka można piec, smażyć, dusić, przyrządzać go na ostro lub na słodko z rozmaitymi dodatkami. Białe mięso z piersi wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze (smażenia lub krótkiego pieczenia) – pieczone zbyt długo, gotowane lub duszone stanie się suche i wiórowate. Przed pieczeniem należy je krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni, aby „zamknąć” w środku soki. Ciemne mięso z udźca indyka jest bardziej wyraziste w smaku i mniej delikatne. Można je zamarynować na kilka godzin i upiec lub udusić w potrawce. Najdłuższego czasu marynowania i pieczenia wymagają podudzia z indyka (po upieczeniu mięso powinno łatwo odchodzić od ścięgien). Natomiast indycze skrzydełka możemy wykorzystać jako bazę do warzywnych zup lub mięsnych wywarów. Zebraliśmy dla Was mnóstwo inspirujących przepisów na dania z indyka: z parowaru, z patelni, z piekarnika i z garnka, na zimno i na gorąco oraz we wszystkich smakach – curry, cytrynowym, serowym, jogurtowym, brzoskwiniowym, pomidorowym, pieczarkowo-śmietanowym, paprykowym, marengo, pomarańczowym, oliwkowym, po prowansalsku, w maladze, a nawet w sosie czekoladowym z chili. Nic, tylko przyrządzać i - degustować :)
170 kcal/100 g
Indyk nie zawiera dużej ilości tłuszczu i jest źródłem białka – ilość tłuszczu różni się w poszczególnych partiach mięsa – najchudsze są oczywiście piersi. Mięso z indyka, tak jak inne gatunki zawiera cynk, żelazo i potas.