Wśród mięs drobiowych kaczka nie jest tak popularna, jak kurczak, ale z pewnością warto po nią sięgać od czasu do czasu, bo to bardzo smaczna alternatywa. W Polsce dania z kaczką mają status wykwintnych, dlatego często serwuje się ją na wystawnych obiadach oraz świątecznych przyjęciach. Nie trzeba jednak ograniczać jej spożycia tylko do wyjątkowych okazji, bowiem mnogość przepisów na dania z kaczką zachęca do ich wypróbowania także bez specjalnego powodu. Warto czasem skusić się na obiad z kaczką, by podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu.
Kaczka nadaje się do pieczenia (także w całości), smażenia i duszenia – propozycji przygotowania tego mięsa znajdziemy sporo. Dania z kaczką często zawierają dodatek owoców, bo ten drób wyjątkowo dobrze się z nimi komponuje. Do klasycznych dań z kaczką należy więc kaczka z jabłkami, a także kaczka w pomarańczach, ale znajdziemy też przepisy na kaczkę z gruszkami czy śliwkami.
Przed pieczeniem lub smażeniem dobrze jest zamarynować mięso kaczki. W zależności od tego, jakie składniki towarzyszyć będą potrawie, możemy przygotować marynatę na bazie soków cytrusowych lub ziół. Kaczki pieczone w całości najczęściej faszeruje się albo wspomnianymi owocami, albo warzywami, kaszą lub wątróbką. Smaży się zwykle konkretne części kaczki, zazwyczaj filety z piersi albo udka. Serwować je można w taki sam sposób jak pieczonego lub smażonego kurczaka. Ponadto filet z piersi kaczki nadaje się świetnie jako składnik sałatek.
W kuchni orientalnej kaczka jest dużo popularniejsza niż w Polsce. Azjatyckie przepisy na dania z kaczką to różnego rodzaju makarony ze smażoną kaczką i ryż z kaczką i warzywami. Na kaczce można przygotować również bulion, który stanowi podstawę japońskiej zupy o nazwie ramen – serwowany jest z wieloma różnymi dodatkami, także z mięsem.