Poznaj przepisy warzywne, wykorzystujące całą gamę odmian i gatunków jarzyn, m.in. warzywa kapustne, liściowe, korzeniowe, dyniowate, strączkowe i wiele, wiele innych, pochodzących z różnych stron świata. A naprawdę jest w czym wybierać, jako że w Polsce spożywa się aż 50 gatunków warzyw!
Kuchnia bogata w jarzyny jest więc nie tylko różnorodna, ale i wartościowa, przede wszystkim ze względu na prozdrowotne właściwości warzyw. Wypróbuj przepisy na zupy warzywne, np. wiosenną zupę jarzynową, jesienną zupę z cukinii z chrupiącymi kurkami, zimową sycącą zupę z soczewicy, a także chłodniki idealne na lato, np. chłodnik z botwinki czy chłodnik ogórkowy. Jednak przepisy warzywne to nie tylko zupy! Warzywa z powodzeniem mogą stanowić główny składnik dania głównego, jak w przypadku zapiekanki warzywnej, leczo warzywnego czy zapiekanki z kapusty i ziemniaków.
Warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety, dodaj je więc na stałe do swojego jadłospisu i zajadaj każdego dnia w takiej formie, jaką lubisz!