Dania z wieprzowiną przybierają różną formę, bo i mięso wieprzowe może być różne. Żeberka, schab czy karkówka stanowią podstawę wielu przepisów na dania z wieprzowiną, które mocno się od siebie różnią. Do tego dochodzi jeszcze wieprzowe mięso mielone, bardzo chętnie wykorzystywane w kolejnej części receptur. Poza tym mięso wieprzowe można zarówno smażyć, jak i piec, dusić, grillować czy gotować, więc jego zastosowanie znacznie się poszerza. A gotowa wieprzowina komponuje się dobrze z wieloma dodatkami, więc nie tylko obok ziemniaków, ale również z makaronem, kaszą czy daniami mącznymi. Wszystko to sprawia, że dania z wieprzowiną cieszą się sporym zainteresowaniem i często sięgamy po ten rodzaj mięsa.
Wśród przepisów na dania z wieprzowiną znajdziemy dużo pieczeni. Zarówno schab, jak i karkówkę czy łopatkę przyrządzić można w całości, piekąc ją w piekarniku. W zależności od zastosowanych dodatków, marynat i przypraw osiągniemy różne efekty. Ale możemy także podzielić wieprzowinę na plastry (lub kupić ją już w takiej formie). Dzięki temu możliwe jest przyrządzenie na przykład tradycyjnych kotletów schabowych. Karkówka w plastrach też znajduje swoje zastosowanie – nie tylko na grillu, można ją upiec również w piekarniku. Z porcjowanej wieprzowiny przygotujemy także smaczne roladki wieprzowe, które wymagają znacznie krótszego gotowania niż ich wołowe odpowiedniki, a mięso szybko staje się miękkie, zachowując swoją soczystość.
Dania z wieprzowiną to także różnego rodzaju gulasze, potrawki i inne dania jednogarnkowe. Wieprzowina łączy się w nich z warzywami, na przykład papryką, cebulą, pieczarkami. Można ją doprawiać na różne sposoby, tworząc dania mniej lub bardziej pikantne. Pocięta w paski wołowina jest z kolei często stosowana w kuchni azjatyckiej. Szybkie smażenie w wysokiej temperaturze osiąganej w woku, z dodatkiem pokrojonych w słupki warzyw, pozwoli błyskawicznie wyczarować orientalną potrawę idealną do ugotowanego ryżu.