Gdy za oknem upał, nie ma się ochoty na ciepłe potrawy. Za to schłodzona zupa z owocami smakuje wówczas idealnie. Można ją przygotować na bazie samych truskawek bądź wiśni. Niektórzy jednak preferują deser na zimno z kisielem, sporządzony z wielu owoców. Tak czy inaczej, zacznij od zagotowania ich z wodą i ewentualnymi dodatkami (cynamon, cukier, goździki). Do tego wlej kisiel, rozpuszczony w zimnej wodzie. Całość należy jeszcze chwilę podgotować. Do smaku warto dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii lub nieco soku cytrynowego.
Smaczny owocowy kisiel nadaje się również do deserów podawanych w pucharkach. Znakomicie smakuje ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. To pomysł na szybką, poobiednią przekąskę. Pyszny jest też deser, w którym warstwy kisielu przełożone są waniliowym lub śmietankowym budyniem. Zwieńczyć go można odrobiną śmietany, posypanej wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Nowoczesny deser na zimno z kisielem ma natomiast w swoim składzie lekkie mleczko kokosowe i nasiona chia. Dodatek czekolady nada mu wyjątkowy smak. Na wierzchu ułóż borówki, maliny lub inne owoce sezonowe.
Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej kresowej potrawy. Oprócz maku, pszenicy, bakalii, lodów i miodu kisiel stanie się jej interesującym składnikiem. Gdy zostanie dodany w formie sosu, wspaniale odmieni smak dania. Taka zmrożona kutia na pewno zachwyci niejednego miłośnika tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak widzisz, deser na zimno z dodatkiem kisielu sprawdza się nie tylko w letnich miesiącach!