Arbuz to owoc, który z powodzeniem można wykorzystać jako składnik niezwykle oryginalnych, orzeźwiających deserów. Granita arbuzowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Przygotowuje się ją z miąższu świeżego arbuza zmiksowanego i przetartego przez sitko. Przepis na ten niebanalny deser jest niezwykle prosty i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej orzeźwiającej, arbuzowej granity.
Równie łatwo przyrządza się arbuzowy sorbet. Do jego przygotowania wykorzystuje się miąższ wydrążony ze środka owocu oraz 2 łyżki gorącej wody i 1 łyżkę cukru pudru, który doda nieco słodyczy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i tak uzyskaną masę umieścić na 3-4 godziny w zamrażalniku. Ten arbuzowy deser nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim świetnie gasi pragnienie i błyskawicznie schładza organizm w upalne dni.
Miąższ arbuza nie tylko można z powodzeniem wykorzystać jako składnik oryginalnych deserów. Świetnie nadaje się także do ciasta z arbuzem. Sernik na zimno z galaretką i kawałkami tego przepysznego, soczystego owocu smakuje wybornie. Można go przygotować na wiele sposobów, zarówno z serka mascarpone, ale też na bazie śmietany kremówki. W każdej wersji będzie zachwycał wyjątkowym smakiem oraz lekką, chłodną i rozpływającą się w ustach serową masą. Delikatny sernik w duecie z arbuzową galaretką to idealny deser na upalne dni.