Brzoskwinie doskonale smakują w wielu deserach, zwłaszcza tych, które pochodzą z kuchni francuskiej – idealnie nadają się do francuskich rogalików i owocowych tart. Brzoskwinie możesz również wykorzystać do produkcji przetworów, takich jak dżemy i marmolady. W zależności od pomysłu i ochoty można wykorzystać brzoskwinie świeże lub z puszki. Pasują zarówno do lodów, sałatek owocowych, jak i ciast oraz babeczek. Warto również przygotować pyszny sycący koktajl z innymi owocami lub szpinakiem. Brzoskwinie nadadzą deserom jeszcze więcej słodkiego smaku i zachwycającego aromatu.
Jakie desery można przygotować z brzoskwiń? Pomysłów jest naprawdę wiele. Do popołudniowej kawy zdecydowanie sprawdzą się wypieki, np. ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym i brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami, sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami czy ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką. Owoce można również zatopić w galaretce lub przyrządzić efektowny deser z brzoskwiniami, serkiem mascarpone i bitą śmietaną, zwieńczony orzechami i posypką czekoladową.