Cynamon jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, ciasteczek, koktajli czy deserów na zimno. Doskonale komponuje się z jabłkami – przyprawę można dodać do szarlotki, ciasta biszkoptowego, muffinek z jabłkami czy słodkich bułeczek z dodatkiem jabłka. Cynamonem można również wzbogacić tradycyjną owsiankę z bakaliami i cząstkami owoców.
Cynamonu możemy używać w postaci sypkiej (proszku z kory cynamonowca) lub kawałków zwiniętych w ruloniki. Dzięki charakterystycznemu słodko-korzennemu smakowi i silnemu aromatowi jest często stosowany jako przyprawa do tarty z jabłkami i goździkami, ryżu na słodko z owocami lub nawet napojów na gorąco – kaw i czekolad. Jednak cynamon ma jeszcze więcej zastosowań kulinarnych. Przyprawa może być dodawana do naleśników z serem, pieczonych pierożków z jabłkami, wypieków z ciasta francuskiego czy słodkich bułeczek z owocami. Cynamon wzbogaci również smak lodów oraz gofrów z bitą śmietaną i prażonymi jabłkami. Oprócz tradycyjnego piernika przyprawę dodaje się również do ciasta marchewkowego, np. z orzechami i suszonymi owocami.