Dynia może się kojarzyć z Halloween, kiedy dzieci cieszą się na samą myśl o przygotowywaniu fantazyjnych dyniowych głów; osobom, które uwielbiają zupy, dynia może kojarzyć się z kremowymi i gęstymi zupami o wyrazistym i zbalansowanym smaku dzięki ostrym przyprawom. Jednak z dyni można przyrządzić o wiele więcej ciekawych dań – zachęcamy do zapoznania się z przepisami, wśród których znajdziecie przepisy na dyniowe ciasta – babki i pierniki, musy i kisiele z dyni, placuszki i racuchy, a także propozycję dla osób pełnoletnich – kawałeczki dyni zalewane syropem z wódki, cukru i cytryny. Poznaj różne odcienie dyni i znajdź swój ulubiony przepis na desery dyniowe!
Sposobów na dynię w formie ciast jest kilka. Starta dynia może stanowić składnik masy ciasta. W ten sposób możemy przygotować na przykład ciasto drożdżowe z dynią. Kiedy upieczemy takie ciasto, sama dynia nie będzie w nim widoczna – podobnie jak w przypadku ciast marchewkowych. Możemy też przygotować ciasto z dynią ciasto z dynią tak, że dodamy do niego dynię w kawałkach, jak to czasem robimy np. z jabłkami. Jeszcze innym sposobem na deser z dynią jest ciasto z nadzieniem. Wtedy przygotowujemy placek z dyniowym nadzieniem. Każda z tych opcji warta jest wypróbowania.
Oprócz ciast możemy przygotować także inne desery z dynią. Najprostszym jest pieczona dynia. Wystarczy tylko ją pokroić, wymieszać z dodatkami i upiec w piekarniku. Możemy też przygotować słodką tartę z dynią albo jej miniaturowe odpowiedniki: tartaletki. W tartach i tartaletkach dynia ponownie może być w kawałkach albo pod postacią dyniowego musu. Wypróbuj nasze przepisy, by odkryć, którą wersję lubisz najbardziej.