Gruszka to owoc o wielu zastosowaniach kulinarnych. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pieczona lub smażona gruszka staje się miękka i bardziej słodka. Można ją dodawać do mięs czy sałatek, ale najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju desery z gruszką.
Do popularnych deserów z gruszką należą oczywiście wszelkiego rodzaju wypieki. Gruszka świetnie pasuje do ciast. Można wkroić ją do biszkoptu, ale można też ułożyć ją na wierzchu ciasta i zalać galaretką. Wśród wypieków z gruszką znajdziecie też pyszne muffinki, w których można obok gruszki umieścić inne owoce czy kawałki czekolady. Smakoszom proponujemy także słodkie tarty z gruszką, które można piec przez cały rok.
Innym pomysłem na deser z gruszką są lody i galaretki, czyli smakołyki, które możemy serwować w pucharkach. W przypadku lodów gruszka może służyć jako smaczna dekoracja, ale możemy też sięgnąć po gotowe lody gruszkowe lub przygotować je samodzielnie. Galaretkowy deser z gruszką może mieć formę owoców zatopionych w galaretce, ale można też wcześniej przygotowaną galaretkę pokroić w kostkę i zmieszać z pokrojoną gruszką. Warto zaserwować je z odrobiną bitej śmietany opruszonej kakao. Poza tym desery z gruszką, jakie serwować możemy w pucharkach, to także owocowe kisiele z dodatkiem tego owocu. Zarówno w przypadku galaretki, jak i kisielu, ich smak nie musi być gruszkowy, możemy śmiało zestawiać gruszkę z innymi owocowymi smakami.
Choć racuchy kojarzą się przede wszystkim z jabłkami, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten deser z gruszką. Wybierajmy tylko twardsze odmiany, podczas smażenia racuchów i tak zmiękną, ale się nie rozpadną. Podobnie przygotować możemy pyszne placuszki z gruszką.