Jabłka towarzyszą nam przez cały rok. W większych sklepach mamy zwykle do wyboru kilka gatunków jabłek. Choć na świecie jest ich ponad 7000, w Polsce spotykamy najczęściej słodkie lobo, ligol i landsberskie, kwaśne, jak szara reneta, oraz słodko-kwaśne, np. spartan, jonagold czy golster. Przygotowując desery z jabłkami, powinniśmy zwracać uwagę na gatunek. Kwaśne jabłka lepiej sprawdzają się przy ciastach, natomiast do innych deserów z jabłkiem, jak racuchy czy jabłka pieczone, świetne będą słodkie odmiany. Aczkolwiek jeśli macie inne zdanie na ten temat, wybierzcie gatunek wedle waszych preferencji.
Pieczone jabłka to jeden z najpopularniejszych deserów z jabłkiem. W zasadzie to cała grupa przepisów, bo pieczone jabłko można przygotować na różne sposoby. Do tego deseru z jabłkiem użyć można całych jabłek, połówek, ćwiartek, ósemek, ale też jabłek pokrojonych w kostkę. Do owoców można dodać różne orzechy, miód, żurawinę, rodzinki, cukier i inne dodatki. Całe jabłka można także zanurzyć w czekoladzie lub karmelu.
Wszelkiego rodzaju wypieki to świetny pomysł na desery z jabłkiem. Można do nich użyć bardziej twardych i kwaśnych gatunków. Najpopularniejszym rodzajem ciasta z jabłkami jest szarlotka. Można ją serwować na ciepło, a także z porcją lodów albo bitą śmietaną. Jednak mniej pracochłonne biszkopty to również wspaniały deser z jabłkami. Alternatywą dla ciast są babeczki, jabłka z łatwością wkroisz do muffinek, uzyskując świetny efekt.
Z jabłkami przygotujesz różnego rodzaju placuszki i racuchy. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na desery z jabłkiem w takiej właśnie formie. To smażone przysmaki z jabłkami startymi lub pokrojonymi w cienkie plasterki. Nie wymagają wiele czasu, a serwować możesz je z dodatkiem owoców, czekolady, cukru pudru czy orzechów.