Desery z jogurtem to proste sposoby na odrobinę słodyczy. Jogurt naturalny ma bardzo neutralny smak i można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw, także tych wytrawnych. Wspaniale sprawdza się jako baza sosów do sałatek i mięs, ale także przy tworzeniu dipów. Jednak dodatek słodkich składników pozwala na stworzenie pysznych deserów z jogurtem. Ze względu na szerokie zastosowanie zawsze warto mieć kubeczek jogurtu w lodówce.
W deserach z jogurtem używa się najczęściej dwóch rodzajów jogurtu: naturalnego oraz greckiego. Jogurty typu greckiego są dużo gęstsze, bardziej kremowe – to przez wydłużenie procesu odsączania serwatki. Sprawdzają się więc w nieco innych zastosowaniach.
Zarówno jogurt naturalny, jak i grecki nadają się do jedzenia samodzielnie. Można do nich dodawać różne owoce, pokruszoną lub startą czekoladę, bakalie, miód itp. W ten sposób otrzymujemy bardzo prosty deser z jogurtem, który sprawdzi się też w charakterze słodkiej przekąski w ciągu dnia (albo jako śniadanie).
Poza tym możemy przygotować wiele deserów z jogurtem, serwowanych w pucharkach. Często zawierać będą też galaretkę. Warto wypróbować np. przepis na deser z jogurtem greckim, pyszny i prosty krem czekoladowy z musem malinowym, kokosowy deser z chia i musem truskawkowym czy truskawkową galaretkę z owocową pianką.
Desery z jogurtem to także różnego rodzaju ciasta z udziałem tego składnika. Sernik z owocami, szybkie ciasto jogurtowe, lekki tort jagodowo-malinowy, ciasto dyniowe z jabłkiem – to przykłady ciast, przy których pieczeniu dodaje się jogurt. Może być on też składnikiem racuchów albo gofrów.
Na bazie jogurtu naturalnego łatwo przygotujesz także owocowe smoothie oraz koktajle. Wystarczy tylko blender i garść owoców – świeżych lub mrożonych. Sprawdź nasze przepisy na desery z jogurtem, by poznać więcej sposobów na szybkie, orzeźwiające, lekkie i słodkie desery.