Kajmak, nazywany też masą krówkową albo kajmakową, to niezwykle słodka masa, z którą możemy przygotować wiele pysznych deserów. Pochodzi on z Turcji, a w Polsce znano go już przed wiekami, ale wykorzystywano tylko na bogatych dworach. Dopiero po zakończeniu drugiej wojny światowej desery z kajmakiem zrobiły się popularne wśród szerszego społeczeństwa i były dostępne w cukierniach w wielu miastach. Dziś też możemy je dostać z łatwością, ale także przygotować samodzielnie w domu. W sklepach znajdziemy kajmak w puszkach, jednak możemy przygotować go także „od zera” we własnym domu. Dzięki temu desery z kajmakiem będą wyjątkowo apetyczne!
Aby przygotować kajmak samodzielnie, należy długo gotować na wolnym ogniu mleko z cukrem. By zmienić smak masy kajmakowej, możemy dodać nieco czekolady, kakao lub kawy – w zależności od tego, jaki rezultat chcemy uzyskać i która wersja będzie bardziej pasowała do naszego deseru z kajmakiem.
Czasem warto przygotować domową masę kajmakową albo trzymać w pogotowiu puszkę gotowego kajmaku, bo możemy dzięki temu przygotować proste, ale bardzo smakowite desery z kajmakiem – takie jak owocowa sałatka z kajmakiem, błyskawiczne nektarynkowe ciasteczka, nadziewane kruche babeczki czy kajmakowy serek do naleśników albo herbatników.
Mając zaś do dyspozycji zwykłe suche wafle, możemy przygotować domowe pischingery. Poza tym wśród deserów z kajmakiem znajdziemy sporo ciast – od wielkanocnych mazurków przez różnego rodzaju ciasta bez pieczenia lub tradycyjne.
Sprawdź nasze przepisy na desery z kajmakiem i pozwól sobie na chwilę słodkiej przyjemności.