Kakao to coś, co nieodzownie kojarzy nam się z dzieciństwem. Gdy aura za oknem nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, ten rozgrzewający napój pomaga nam poczuć się lepiej. Pyszne gorące kakao z mleczną pianką to chyba najlepsza opcja na chłodne, zimowe wieczory. Napoje bazujące na tym składniku można przygotować na wiele różnych sposobów, a za najbardziej klasyczny uznaje się ten z mlekiem i cukrem. Warto jednak spróbować innych, bardziej urozmaiconych rozwiązań. Kakao z cynamonem doskonale rozgrzewa, a wersja z dodatkiem chilli jest pikantna w smaku. Pamiętaj jednak, że kakao to nie tylko gorący napój — istnieje mnóstwo możliwości na przygotowanie deserów, w których odegra ono główną rolę!
Jak możemy wykorzystać kakao do naszych codziennych kuchennych rewolucji? Kakao przygotowane w formie słodkiej przekąski może być lekką i przepyszną opcją, która spodoba się fanom słodyczy. Zazwyczaj w naszym menu stawiamy na klasyczne, kakaowe ciasta, jednak nie dajmy się zwieść rutynie, przygotowując za każdym razem ten sam rodzaj deseru. Na pewno zaskoczysz siebie i bliskich, kiedy przyrządzisz niezwykle pyszny blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną. Poszukiwacze niecodziennych smaków z pewnością zadowolą się również babeczkami czekoladowo-pomarańczowymi z kremem czekoladowym albo plackiem z mascarpone. Jeśli jednak lubisz sięgać po klasyki, to warto zajrzeć do przepisu na czekoladowe brownie z dodatkiem kawy albo nieziemskie tiramisu, które nie wymaga pieczenia. A co powiesz na kakaowe ciasto w wersji świątecznej, czyli na pyszną babkę z dodatkiem tego składnika? Sprawdź najlepsze przepisy na desery z kakao i zainspiruj się nimi!