Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Ale jak to często bywa w przypadku zdrowych produktów – nie każdemu odpowiada jej smak. Jeśli szukasz sposobu na to, by przemycić ją do swojego menu lub podać ją dzieciom w atrakcyjnej formie, polecamy przepisy na desery z kaszy jaglanej. Dzięki nim na talerzach wylądują słodkie smakołyki, których wartość odżywcza – przez zawartość kaszy jaglanej – będzie dużo wyższa niż sklepowych słodyczy.
Z kaszy jaglanej można przygotować jaglankę, czyli kleik odpowiadający owsiance z płatków owsianych. Sama jaglanka może nie być atrakcyjna ani dla dzieci, ani dla dorosłych, ale możemy wzbogacić ją karmelizowanymi owocami – na przykład jabłkami, śliwkami, gruszkami – w ten prosty sposób zmienimy jej smak. Taki deser z kaszy jaglanej, serwowany na ciepło, świetnie rozgrzewa, więc będzie idealny na chłodne popołudnia i wieczory w zimowej i jesiennej porze.
Podobnie z kaszy jaglanej możemy przygotować budyń. Tu znowu świetnie sprawdzi się dodatek owoców, choć w tym przypadku lepiej dobierać te mniejsze – maliny, jagody albo truskawki.
Z kaszy jaglanej możemy też z powodzeniem przyrządzić różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Oczywiście tak przygotowane desery z kaszy jaglanej po upieczeniu wcale nie mają smaku kaszy. Wystarczy ją ugotować, a następnie zblendować, by otrzymać kleistą papkę. Nie trzeba do niej dodawać mąki. By nadać smak ciastkom i ciastom, do kaszy można dodać cukier lub kakao, świetnie sprawdzą się też suszone daktyle, które są naturalnym źródłem słodyczy, a jednocześnie zagęszczą masę.