Kasza manna jest niezwykle prosta do przygotowania – dzięki jej dużemu rozdrobnieniu i pęczliwości wystarczy kilka łyżek kaszy manny wymieszać z gotującym się mlekiem, aby otrzymać gęstą konsystencję, którą można smakowo urozmaicić dżemem, marmoladą lub konfiturą, a to zaledwie tylko kilka propozycji podania. Desery z kaszy manny można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dodając do kaszy wybrane owoce i owocowy sos. Własnoręcznie przyrządzony deser jest zdrowszy od kaszki ze sklepu, która zawiera dużo sztucznych cukrów.
Kaszę mannę w deserach można wykorzystać na kilka sposobów. Pierwszym jest przygotowanie musu na bazie kaszki i mleka. Znajdziemy wiele przepisów na desery z kaszy manny przygotowywanych w ten sposób, mogą różnić się w szczegółach i dodatkach, zwykle jednak w gotującym się mleku rozpuszcza się nieco masła i cukru, następnie wsypuje kaszę mannę, mieszając całość przez kilka minut. Przygotowaną w ten sposób i ostygniętą kaszkę łączyć można z bitą śmietaną i serwować z różnymi sosami (żurawinowym, malinowym, czekoladowym itp.), albo wylać na nią warstwę galaretki i wstawić na chwilę do lodówki, by stężała. Do dekoracji przydadzą się też świeże owoce.
Można też tworzyć bardziej rozbudowane musy i kremy – na przykład czekoladowy lub z dodatkiem karmelu.
Oprócz tego desery z kaszy manny mogą przybierać postać różnych ciast i ciasteczek. I to zarówno tych pieczonych w tradycyjny sposób, jak i przygotowywanych bez pieczenia. Wśród naszych przepisów na desery z kaszy manny znajdziecie między innymi ciasto sypane z truskawkami, makowiec japoński, sernik z owocami czy torcik z masą budyniową i truskawkami. Zachęcamy do ich wypróbowania i odkrycia nowych zastosowań dla kaszy manny.