Czy wiesz, że nazwa tych pysznych owoców pochodzi od ptaka kiwi, małego nielota, którego piórka do złudzenia przypominają ich brązową, owłosioną skórkę? Właściwą nazwą tego egzotycznego owocu jest „agrest chiński”, ponieważ właśnie Chiny są jego ojczyzną, gdzie kiwi w stanie dzikim. Na początku XX w. jego pnącze trafiły do Nowej Zelandii, gdzie zaczęto je uprawiać na szeroką skalę.
Kiwi charakteryzuje się soczystym, galaretowatym miąższem upstrzonym mnóstwem drobnych nasionek, umieszczonych wzdłuż rdzenia. Słodko-kwaskowate wnętrze o intensywnie zielonym kolorze często stosowane jest w kuchni do dekoracji wypieków oraz deserów. Kiwi świetnie nadaje się także do przygotowania letnich sałatek, orzeźwiających koktajli, a nawet potraw mięsnych. Warto pamiętać, by surowych plastrów owocu nie zalewać galaretką, ponieważ znajdujące się w nim enzymy sprawiają, że żelatyna nie stężeje. Jeśli zależy nam na przygotowaniu plastrów kiwi w galaretce, należy je wcześniej zblanszować.
Wyśmienitym deserem na upalne popołudnia jest panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą, która jest słodka i orzeźwiająca zarazem. Na śnieżnobiałej warstwie pysznego kremu kładziemy owocową sałatkę składającą się z pokrojonych w drobna kosteczkę kiwi i truskawek, wymieszanych z sokiem cytrynowym oraz odrobiną imbiru. Świetnym pomysłem na egzotyczny deser jest również sałatka owocowa z jogurtem, pełna wyśmienitych owoców takich jak kiwi, banany, ciemne winogrona, mandarynki i kawałki mango. Pełne słodyczy owoce nie wymagają dodatku żadnych przypraw czy cukru. Wystarczy jedynie kilka łyżek jogurtu naturalnego i lekką przekąskę mamy gotową.
Zaskocz małych i dorosłych lekkim owocowym deserem w postaci szaszłyków. Jest to świetny pomysł na lekką przekąskę np. podczas urodzin dziecka lub wspólnego pikniku. Przed nabiciem owoców na wykałaczki pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu plastrów banana w wodzie z sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Do deseru owocowego możesz przygotować smakowity koktajl z jabłek i kiwi z dodatkiem mocno schłodzonego mleka lub jogurtu. Napój podawaj z grubą rurką, a brzeg szklanki przystrój cukrem oraz soczystym plasterkiem kiwi.