Czy wiesz, że nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to „kalpa wryksza” co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”? Podobnie określane jest również w innych językach, np. w malajskim to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Od tysiącleci zarówno palma, jak i jej owoce są cenione są przez ludzi ze względu na szerokie zastosowanie. Drzewa wykorzystywane są w budownictwie i meblarstwie, liście służą do wyrobu koszy oraz przykrywania dachów, z korzeni przyrządza się farbę, a z włókna liny, pędzle i maty zastępujące dywany. Jednak najcenniejszą częścią palmy jest jej owoc, często zwany orzechem. Zarówno miąższ, jak i pyszna woda kokosowa nie tylko są spożywane na surowo, lecz także stanowią dodatek do wielu różnorodnych potraw, a szczególnie pysznych deserów.
Od wielu lat na weselach i dużych przyjęciach obowiązkową słodkością, którą można znaleźć wśród słodkich wypieków, są czekoladowe kokosanki. Delikatny biszkopt o waniliowym smaku, oblany gęstą masą czekoladową i otulony mnóstwem śnieżnobiałych wiórków – to deser, którego nie potrafią sobie odmówić zarówno dzieci, jak i dorośli. Innym wspaniałym przysmakiem z dodatkiem kokosu są wafle z masą kajmakową, których przygotowanie jest dziecinnie proste. Chrupiące andruty, przełożone pachnącą karmelem masą zmieszaną z wiórkami to idealny pomysł na słodką przekąskę. Kokos jest także często wykorzystywany do dekoracji deserów – tortów, puddingów, lodów i drobnych wypieków. Otulone nimi czekoladowe kulki lub praliny waniliowe nie tylko będą pięknie się prezentować, lecz także nabiorą przyjemnie kokosowego smaku.
Mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego mleka krowiego, będącego nieraz ważnym składnikiem różnorodnych deserów. Z jego dodatkiem można przygotować orzeźwiającą babkę malinowo-kokosową z aromatycznych galaretek malinowych albo kremowy pudding. Mając pod ręką mleko i wiórki kokosowe, warto przygotować rozpływające się w ustach ciasto Rafaello, niewymagające pieczenia. Ten wyśmienity deser doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne przyjęcia. Mleko kokosowe dodane do piankowego deseru z galaretki nada mu kremowej konsystencji i przyjemnej, egzotycznej nutki smakowej, którą pokocha każdy wielbiciel słodkości.