Ryż doskonale spisuje się nie tylko jako podstawa dań obiadowych. Z powodzeniem można serwować go w mlecznych, czekoladowych czy owocowych deserach. Ryż zapiekany z jabłkiem, schłodzony, śmietankowy i delikatny z musem owocowym czy podany z owocami w egzotycznej sałatce – wybierz, jakie desery z ryżu przygotujesz dla siebie i swoich bliskich. Możliwości jest sporo, a z przygotowaniami poradzi sobie każdy.
Smaki deserów z ryżem większość z nas zna z dzieciństwa. Głównie za sprawą zapiekanego ryżu z jabłkami (koniecznie z dodatkiem cynamonu). To smak, który z pewnością warto sobie odświeżyć, ponieważ ten deser z ryżu jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a składniki do niego bardzo często mamy w naszej kuchni. Bardziej zaawansowanym deserem jest natomiast ryżowa legumina, w której również używa się zapieczonych jabłek z masą ryżową, jednak przygotowuje się ją z udziałem mleka, jajek, miodu i innych składników.
Jeszcze bardziej wymagającym, ale z pewnością wartym wypróbowania przepisem na deser z ryżem jest ryżowy pudding. Można go wykonać zarówno z białego, jak i brązowego ryżu, a podaje się z różnymi owocami i owocowymi sosami. Wymaga nieco wprawy, jednak warto jej nabrać, by zachwycić gości lub rodzinę.
Dla mniej cierpliwych polecamy natomiast łatwiejsze, ale również efektowne szyszki z ryżu i masy krówkowej albo kule z ryżu i musli. Przepisów z ryżem na słodko jest sporo i bez problemu można wybrać jeden odpowiadający naszym gustom i kulinarnym zdolnościom.