Przetwory mają wiele zalet – zamknięte w nich owoce lub warzywa zachowują swój naturalny smak, są idealnym dodatkiem do różnych dań, wypieków i deserów oraz mogą być przechowywane przez wiele miesięcy bez lodówki i obawy, że się popsują. Świeże, dojrzałe warzywa i owoce, uprawiane na polach, bez zbędnych środków chemicznych – z takich produktów warto przygotować przetwory, którymi będziemy się mogli cieszyć przez wiele miesięcy.
Jakie marynowane warzywa najbardziej lubimy? Pyszne ogórki konserwowe w octowej zalewie z dodatkiem gorczycy, ziela angielskiego, liści laurowych i kopru pasują idealnie nie tylko do dań mięsnych, lecz także do wieloskładniowych kanapek. Nieco łagodniejszą wersją tej marynaty są ogórki konserwowe z miodem, który nadaje warzywom bardzo przyjemny, delikatnie słodki smak. Świetnym dodatkiem do obiadu jest sałatka szwedzka, składająca się z pokrojonych na plasterki ogórków, marchewki oraz wyrazistych przypraw.
W słoikach na całą zimę można zamknąć także inne wyśmienite warzywa takie jak pomidory, buraczki, cukinię czy kapustę. Kolorowe papryki marynowane z dodatkiem szalotki i wielu przypraw idealnie pasują do różnego rodzaju mięs oraz jako dekoracja sałatek lub przystawek. Jeśli chcemy zachwycić gości oryginalnym dodatkiem do drugiego dania, podajmy kiszone mini patisony, o bardzo nietypowym kształcie i pysznie pikantnym smaku.
W zimie chętnie sięgamy po przetwory z owoców, które swoją słodyczą poprawiają nam humor w ponure i zimne dni. Słodki dżem z gruszek doprawiony imbirem o właściwościach rozgrzewających doskonale pasuje zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Wielbiciele naleśników pokochają aromatyczny dżem z rabarbaru i pomarańczy, która nadaje przetworom cudownego, cytrusowego posmaku.
Ze świeżych i soczystych owoców lub ich mieszanek warto przygotować na zimę pyszne kompoty, które doskonale osłodzą nam zimowe popołudnia. Bo czy może być coś lepszego niż własnoręcznie przygotowane słoiki z kompotem z jabłek, malin, śliwek albo porzeczek? Na przykład prosty kompot z gruszek przygotowany ze słodkich i jędrnych owoców, dopiero co zerwanych z drzewa, smakuje rewelacyjnie, choć do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników: wody, cukru i dojrzałych, soczystych gruszek.