Delikatne, smaczne mięso z dorsza nadaje się do przygotowania na wiele sposobów. Rybę tę można zarówno smażyć, jak i piec czy gotować. Dorsz będzie wybornie smakowała w minimalistycznej wersji, przyrządzona z niewielką ilością dodatków, wystarczy trochę soli, pieprzu, masła, gałązka koperku i odrobina soku z cytryny. Możesz jednak pokusić się o bardziej wyraziste dodatki i podać dorsza w sosie curry albo z meksykańską salsą. To wdzięczna kulinarnie ryba, której białe mięso daje bardzo dużo możliwości, dlatego wybierz najlepszy przepis na dorsza i zachwyć się czym prędzej jego smakiem.
Dorsz, choć jest rybą morską, ma bardzo delikatny smak, dlatego często przypada do gustu dzieciom. Co więcej, ma mało ości, więc można serwować go w całości bez obaw o zadławienie czy dyskomfort w czasie jedzenia. To idealny wybór dla naszych małych smakoszy, ale i dorośli docenią zalety dorsza. Często wybiera się go jako alternatywę dla karpia na wigilię, ponieważ łatwo go przygotować, a w smaku jest delikatniejszy.
Dorsza możemy przyrządzić na wiele sposobów, jednak ponieważ jego mięso jest bardzo delikatne, lepiej go piec niż smażyć, lepiej też gotować na parze niż w wodzie. Nadaje się dobrze także do grillowania, bo nie wymaga zbyt długiej obróbki, szybko będzie gotowy. Podczas pieczenia dorsza najlepiej użyć folii aluminiowej, w którą należy go zawinąć – dzięki temu mięso się nie wysuszy. Jeśli mimo wszystko zdecydowaliśmy się na smażenie dorsza, dobrą metodą będzie oblanie go ciastem. Znajdziesz wiele przepisów na dorsza w cieście, które może mieć charakter naleśnikowego lub… piwnego! Sprawdź koniecznie.
Dorsz nadaje się także do wykorzystania w przepisach na rybę po grecku. Można także przygotować z niego pulpety rybne, burgery czy zupę rybną. Mnogość zastosowań i delikatny smak sprawiają, że dorsz to ryba coraz częściej wybierana na polskie stoły.