Jeśli znudziły ci się kiełbasy z grilla i chcesz jakoś urozmaicić sezonowe menu, ale nie masz za dużego doświadczenia w grillowaniu, drób z grilla będzie najlepszym wyborem na początek. Dlaczego? Mięso kurczaka czy indyka jest delikatne i szybko będzie gotowe. Nie trzeba go wcześniej marynować (choć nie jest to zabronione, marynowanie mięsa to zawsze dobry pomysł). Do wyboru mamy różne części – skrzydełka, udka czy filet z piersi. W przypadku udek polecamy raczej kurczaka – uda z indyka są bardzo duże i trudno będzie je przyrządzić na grillu. Jeśli preferujesz indyka, lepiej wybrać filet z piersi. Drób z grilla smakuje wybornie, dlatego warto rozważyć go jako alternatywę dla kiełbasek. Zobacz nasze przepisy na drób z grilla i wybierz te, które zapowiadają się najbardziej smakowicie.
Wybierając drób z grilla, mamy kilka opcji. Dużym powodzeniem cieszą się filety z piersi. Jak już wspomniano – nie wymagają one marynowania, ale to zawsze dobry i skuteczny pomysł na poprawę smaku mięsa. Marynaty i glazury do drobiu z grilla można przygotować na różne sposoby, które znajdziesz w poszczególnych przepisach z naszego katalogu. Glazury warto też stosować w przypadku udek czy skrzydełek z grilla. Wybór tych części nie jest tak popularny, ale to świetny sposób na drób z grilla, ponieważ obecność kości i skóry sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste, nie wysuszy się podczas pieczenia.
Drób z grilla możemy przygotować także w formie szaszłyków. Mogą one być minimalistyczne – wystarczy kawałki kurczaka lub indyka nabić na patyczki naprzemiennie z cebulą i boczkiem (albo słoniną). Możemy jednak przygotować szaszłyki z większą ilością składników, dodając np. paprykę, pieczarki, cukinię.
Jeszcze innym pomysłem na drób z grilla są burgery. By je przygotować, należy zmielić wcześniej mięso z kurczaka lub indyka (albo kupić mięso już zmielone). Z mielonego drobiu przygotowujemy burgery i smażymy z obu stron.