Pyszne flądry powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach! Te średnio tłuste ryby są stosunkowo niskokaloryczne (100 kcal/100g) i wymagają krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu potrawy z flądry są zazwyczaj lekkostrawne, z wyjątkiem tych smażonych w panierce :) Dlatego szczególnie polecamy pyszne dania z flądrą pieczoną, z wody i gotowaną na parze, a także w postaci duszonych roladek czy klasycznej kaszubskiej zupy rybnej. Natomiast z delikatnej, wędzonej flądry przygotujemy smakowite kanapkowe pasty oraz fantazyjne sałatki – w sam raz na rodzinne śniadanie albo domową imprezę. Pyszności!
100 kcal/100 g
Białe mięso flądry jest bogate w białko, składniki mineralne i witaminy - w tym niedoborową w Polsce witaminę D. Należy ona do ryb chudych, dlatego w mniejszej ilości zawiera cenne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu flądra, podobnie jak inne ryby, korzystnie wpływa na nasze serce, ciśnienie krwi oraz stan układu nerwowego.
Flądra należy do ryb, które nie są zagrożone przełowieniem. Jest nazywana również stornią, a zamieszkuje miękkie dna: muliste i piaszczyste. Żyje w wodach słonawych oraz ujściach rzek, przy czym jest aktywna nocą.