Gęsina od stuleci uważana jest za prawdziwy rarytas, dlatego też najczęściej podawano ją wyłącznie na specjalne okazje, jak święta czy ważne uroczystości rodzinne. Gęsina wyróżnia się wśród bardziej popularnego drobiu przede wszystkim ciemniejszym kolorem i bardziej wyrazistym smakiem. Warto też wiedzieć, że gęsi, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być hodowane w zamknięciu. Wolny wybieg na świeżym powietrzu oraz tylko naturalne żywienie sprawiają, że gęś uznawana jest za produkt ekologiczny.
To wyjątkowe mięso można przygotowywać na różne sposoby: dusić, gotować i smażyć, jednak najpopularniejsze jest pieczenie w całości. Dzięki długiemu, powolnemu pieczeniu mięsa uzyskamy danie doskonałe, zaskakujące wyjątkową soczystością, niezwykłym aromatem oraz złocistą, chrupiącą skórką. Pieczenie gęsi wymaga cierpliwości i systematycznego polewania mięsa wytworzonym sosem, jednak warto poświecić nieco czasu na jej przygotowanie, bo rozpływające się w ustach kawałki gęsiny mile zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Pieczeń z gęsi już w czasach staropolskich była podawana na królewskich i magnackich stołach. I nic w tym dziwnego, gdyż miękkie mięso, pokryte warstwą chrupiącej skórki, to prawdziwy rarytas, którego trudno sobie odmówić. Pieczona gęś to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, dlatego też warto ją przygotować, zwłaszcza na specjalne okazje. Natarta marynatą z miodu, białego wina i świeżych przypraw, a następnie nafaszerowana ćwiartkami soczystych jabłek gęś powinna być pieczona w niskiej temperaturze przez kilka godzin – wtedy smakuje perfekcyjnie.
Z podzielonej na części gęsi można przygotować wyjątkowe danie z warzywami. Obsmażone na dużym ogniu kawałki mięsa, po przełożeniu do naczynia żaroodpornego, duszone razem z warzywami pod przykryciem, staną się wyjątkowo delikatne i nabiorą niezwykłego, warzywnego aromatu. Warto wypróbować nasze różnorodne przepisy z gęsiną w roli głównej, np. pachnącą latem gęś pieczoną z kawałkami jabłek, nadziewaną gruszkami i jabłkami z dodatkiem cydru albo wybitną gęś confit – wolno duszona do miękkości w głębokim oleju, dzięki czemu staje się idealnie chrupka z wierzchu i niezwykle mięciutka w środku.