Słodkie gofry przeważnie kojarzą nam się z wakacjami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się nimi przez cały rok. Doskonale smakują z bitą śmietaną i owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami czy winogronami. Pomysłów na gofry jest naprawdę dużo. Można je przygotować z jogurtem naturalnym, serkiem homogenizowanym lub serkiem mascarpone. Równie znakomicie smakują ze słodką posypką, wiórkami czekoladowymi czy polewą karmelową. W uproszczonej wersji można posypać je cukrem pudrem. Warto skosztować chrupiących gofrów z prażonymi jabłkami i cynamonem, który doda wyrazistego i nieco ostrego posmaku.
Gofry mogą zastąpić tradycyjne kanapki, jeżeli wzbogacimy je serem żółtym, cebulą czy papryką. W podstawowej wersji na słodko przygotowuje się je z mąki, mleka, jajka, oleju i proszku do pieczenia. Jednak można pominąć słodki dodatek lub zrobić gofry ziemniaczane. Aby zrobić pyszną, sycącą kolację dla całej rodziny, warto położyć na wierzch grillowane warzywa. Smacznego!