Soczyste golonki – pokryte aromatyczną, chrupiącą skórką i podawane z zapieczoną kiszoną kapustą – należą do tradycyjnej kuchni polskiej i od stuleci przygotowywane są w domach na specjalne okazje. Aby stały się kruche i kusiły niezwykłym aromatem, wcale nie wymagają zbyt wiele – wystarczy poświęcić trochę czasu i piec kawałki mięsa zgodnie ze sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie zaleceniami.
Niewątpliwie golonka należy do popularnych dań nie tylko w południowej części Polski, lecz także w bardziej odległej Bawarii. W zależności od regionu danie można spotkać przygotowane na różne sposoby, np. z kapustą i grzybami leśnymi, boczkiem, papryką, żurawiną, świeżo tartym chrzanem, a nawet z nadzieniem pieprzowym. Opieczona na chrupko golonka często jest serwowana także w towarzystwie regionalnych przysmaków, jak kwaśnica, oscypek albo miejscowe piwo.
Golonka z piekarnika wyróżnia się złocistą, chrupiącą skórką, kryjącą pod spodem miękkie, soczyste mięso o bardzo subtelnym smaku. Ze względu na delikatność doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami, jak kiszona kapusta, chrzan czy dobrze doprawiony sos grzybowy. Aby kawałki mięsa zachowały swoją soczystość, warto przed wstawieniem do piekarnika gotować golonki w dużym garnku przez około godzinę z dużą ilością włoszczyzny oraz przypraw.
Powstały wywar dzięki dodatkowi ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu jest bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do przyrządzenia sosów albo wyrazistych zup (czosnkowa, cebulowa). Po zapieczeniu w piekarniku skórka na golonce robi się chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Danie warto podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz wyrazistymi dodatkami, jak zasmażana kapusta, czerwone buraczki czy ostra musztarda.
Pieczona golonka po schłodzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry jest świetnym dodatkiem do kanapek. Delikatne, aromatyczne mięso doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem, swojskim masłem i warstwą karmelizowanej cebuli. Z golonki warto także przygotować inne tradycyjne i bardzo popularne danie – nóżki w galarecie. Kruche kawałki mięsa, kawałki włoszczyzny i rozpływająca się w ustach aromatyczna galaretka podana z odrobiną soku z cytryny oraz świeżym pieczywem… palce lizać!