Drobne ziarenka białej gorczycy mają pewną niezwykłą właściwość – dodane do marynat sprawiają, że warzywa są smaczniejsze i nie tracą jędrności. Natomiast czarna gorczyca jest doskonałą przyprawą do wędlin, a także różnych rodzajów masła ziołowego, majonezów, surówek oraz marynat i zalew octowych. Obie odmiany gorczycy używane są do wyrobu musztardy. Potrawy z gorczycą to przede wszystkim warzywne marynaty: konserwowe i kiszone ogórki, papryka oraz cukinia w occie, sałatki z zielonych pomidorów i różne kolorowe warzywne mieszanki, marynowane rzodkiewki, a także rydze czy pieczarki. Z dodatkiem gorczycy można przyrządzić także pikantny sos musztardowy do śledzi, aromatyczne dania z wędlin oraz fantazyjne marynaty do mięs.
508 kcal/100 g
Nasiona gorczycy są stosowane jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Gorczycy białej przypisuje się właściwości łagodzące bóle żołądka i podrażnienia. W postaci wodnych wyciągów jest ona środkiem mogącym łagodzić nadkwasotę i wrzody. Nasiona gorczycy białej wspierają perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie się. Z kolei olejek otrzymywany z nasion gorczycy czarnej (w postaci 2-procentowego roztworu) wchodzi w skład maści stosowanych podczas bólów reumatycznych, a rozdrobnione nasiona gorczycy czarnej stosuje się w leczeniu nerwobólów korzonkowych. Gorczyca zawiera w większych ilościach witaminy E i B1 oraz selen, mangan, a nawet żelazo. Pamiętajmy jednak, że jemy ją z reguły w niewielkich ilościach, zatem nie jest dla nas dobrym źródłem tych składników. Ciekawostki Istnieją przeciwskazania co do stosowania gorczycy – nie powinny po nią sięgać osoby z chorą tarczycą (ma działanie wolotwórcze), a czarnej gorczycy absolutnie nie wolno trzymać długo na skórze (np. w postaci okładów), aby nie dopuścić do stanu zapalnego. Nie wolno jej także spożywać w zbyt dużych ilościach, ponieważ mogłoby to poskutkować przekrwieniem błon śluzowych układu pokarmowego.