Plasterki goudy zwykle lądują na kanapkach. Jednak składnik ten pasuje do wielu innych potraw – również tych obiadowych. Zobacz nasze inspiracje na dania z serem gouda!
Żółty ser znakomicie sprawdza się jako dodatek do różnych zapiekanek, których bazą może być ryż albo makaron. Z goudą współgrają też ziemniaki. Wystarczy dodać mięso i warzywa, przyprawić, a na koniec umieścić w piekarniku na odpowiednią ilość czasu. Zapiekanki takie najczęściej zawierają kawałki kurczaka lub pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Gouda w tych potrawach ulega stopieniu, dzięki czemu wraz z jajkiem scala pozostałe składniki. Nadtopiony, ciągnący się ser jest uwielbiany przez wiele osób. Można go dodać do dania, kładąc plasterki na reszcie ułożonych składników. Inna opcja to starcie kawałka goudy na tarce i posypanie makaronu czy ziemniaków.
Ten nabiałowy dodatek świetnie nadaje się do smacznych sałatek. Wystarczy zmieszać go z kawałkami sałaty, usmażonym kurczakiem, majonezem i przyprawami. Będą do tego pasować także letnie owoce – maliny lub truskawki. Całość warto posypać sezamem. Jeszcze inny przepis na sałatkę uwzględnia pierś z kurczaka w kawałkach, ser gouda, kukurydzę, groszek i pietruszkę. Odrobina majonezu wzbogaci smak potrawy.
Pomysły na dania z dodatkiem sera gouda są liczne. Zmieszaj go na przykład z innymi serami: mozzarellą, camembertem, jogurtem naturalnym i sałatą. To propozycja dla osób, które mają ochotę na posiłek bez mięsa. Jest on nadal pożywny i smaczny. Do tego dodaj odrobinę czerwonych winogron i pyszna sałatka gotowa!
Warto pamiętać, że ser gouda może być również składnikiem farszu w wielu daniach. Wraz z szynką stanowi pyszne wnętrze zawijanego sznycla z indyka. Z kolei klasyczne udka można odmienić, faszerując je mięsem mielonym z serem, pieczarkami i bułką tartą. Gouda jest też świetnym składnikiem do tortilli. A może skosztujesz zawijasów, do których oprócz sera dodasz pieczarki i cebulę? Sprawdź nasze przepisy na dania z serem! A nawet zwykła jajecznica będzie smaczniejsza, gdy zmieszasz ją z goudą i pomidorem.
Żółty ser to nie tylko dodatek do kromki chleba. Z jego pomocą wyczarujesz pyszne danie na obiad lub lunchową przekąskę. Smacznego!