Granat, nazywany rajskim owocem, ma wiele niezwykłych właściwości. Orzeźwiające i bardzo dekoracyjne pestki granatu dodane do potraw przydają im elegancji, smaku oraz niepowtarzalnego charakteru. A można łączyć je niemal ze wszystkim: z miksem dowolnych sałat, tuńczykiem, łososiem, sandaczem, serem feta czy oliwkami, a także wszystkimi owocami. Tworzą pyszne kompozycje ze słodkimi deserami i lodami i świetnie nadają się do dekoracji owocowych lub śmietankowych tortów. Przedstawiamy inspirujące przepisy na potrawy z granatem, które zadziwią i zachwycą niejednego smakosza!
Granat pojawia się w sklepach jesienią. To świetna okazja, by wzbogacić nim rozmaite potrawy, kiedy czas letnich owoców już minął. Zastosowanie pestek granatu – bo to one stanowią jego jadalną część – jest bardzo szerokie. Największą grupę przepisów z granatem stanowią jednak sałatki. Owoc ten komponuje się świetnie z najróżniejszymi składnikami sałatek – od tych warzywnych przez sałatki z mięsem po sałatki owocowe. Można go też zestawiać z rozmaitymi sałatkowymi sosami, na przykład majonezowym, curry czy jogurtowym. Bardzo poprawia nie tylko smak sałatek, ale i ich wygląd, dlatego jeśli planujemy przygotować sałatkę jesienią, śmiało możemy dodać do niej pestki granatu. To zawsze będzie dobra decyzja.
Poza sałatkami granat świetnie sprawuje się przy mięsach. Nie ma większego znaczenia, czy będą one duszone, smażone czy pieczone – dodatek granatu w intrygujący sposób przełamie smak potrawy, będzie wspaniałym akcentem zarówno przy mięsie drobiowym, jak i wieprzowinie, a nawet wołowinie. Jeśli szukasz bardziej wyraźnych przepisów z granatem, rozważ przygotowanie mięsa z sosem z pestek granatu.
Mniej oczywistym, ale bardzo udanym połączeniem jest granat z rybami. Jak już wcześniej wspomniano – pasuje do każdej sałatki, zatem śledzie w śmietanie z dodatkiem pestek granatu i orzechów będą strzałem w dziesiątkę. Podobnie sałatki z wędzonym łososiem i granatem. Ale równie dobrze można go wykorzystać, przygotowując pieczone czy smażone ryby.