Grejpfrut nie tylko doskonale komponuje się ze słodkimi deserami, lecz także świetnie sprawdzi się w wytrawnych daniach. Szczególnie polecamy roladki z indyka duszone w soku z grejpfruta, który nada potrawie orzeźwiającego posmaku. Owoc może być również znakomitym dodatkiem do sałatek – jego słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do krewetek czy paluszków krabowych. Natomiast orzeźwiający smak owocu przełamie dodatek chili czy sosu tabasco. Inną propozycją podania grejpfruta jest sałatka z łososiem wędzonym, krewetkami, oliwkami i selerem naciowym. To dość ekscentryczne połączenie smaków, jednak warte wypróbowania! Owoc równie doskonale łączy się z drobiem oraz warzywami w postaci rozmaitych sałatek, które prezentują się szczególnie dekoracyjnie podane w grejpfrutowych połówkach lub łódeczkach.
Grejpfrut jest doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, np. z bananami, pomarańczami, truskawkami czy winogronami. Świetnie smakuje polany sosem przygotowanym z miodu i soku cytrynowego. Jeżeli chcemy pozbyć się charakterystycznej goryczki grejpfruta, warto przed spożyciem usunąć białe błonki. Kawałki grejpfruta dodane do deserowych kompozycji z owoców, ciast lub kremów przełamią słodycz potraw i dodadzą im wyrazistego charakteru. Owoc pasuje do egzotycznych dżemów i marmolad, a także jest niezastąpiony w rozmaitych owocowych shake’ach i koktajlach.