Szaszłyki to bardzo wdzięczne danie, ponieważ daje nieograniczone możliwości kompozycji składników. Co więcej, szaszłyki przygotujesz także w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, rezygnując po prostu z dodawania mięsnych kawałków. Przygotowanie słodkich szaszłyków może stać się fantastyczną zabawą dla całej rodziny – zaproś dzieci do wymyślania składników i przygotujcie je razem.
Niezależnie od tego czy przygotowujesz klasyczne, mięsne szaszłyki, czy być może wybierasz wersję dla jaroszy – owocem, który zostanie gwiazdą Twoich grillowanych dań, jest ananas. Ananas wspaniale komponuje się z mięsami: przede wszystkim z kurczakiem, ale także karczkiem, czy schabem wieprzowym. Podczas grillowania skórka ananasa karmelizuje się, dając jeszcze więcej smaku i słodyczy, a także soczystości grillowanemu mięsu. Dzięki niemu każdy grill na słodko może okazać się również bardzo zachęcający dla dzieci.
Ananas dodaje charakteru także warzywom, dlatego przygotowując następne szaszłyki na grilla, nie zapomnij wpleść kawałków ananasa pomiędzy pozostałe składniki.
Myślisz o tym, żeby na szaszłyku było jeszcze więcej owoców? Spróbuj dodać do nich także brzoskwinie z puszki. Podobnie jak ananas dodadzą słodkości i soczystości. Aby przełamać nieco ich smak, posyp owoce grubo zmielonym pieprzem.
Ananas i brzoskwinie będą także wspaniałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla na słodko – po prostu grilluj plastry ananasa lub połówki brzoskwini. Te ostatnie wspaniale będą się prezentować, jeśli po ugrillowaniu wypełnisz je konfiturą z żurawiny.